Skip to main content

Yaratıcı yazarlık kursu olmadan yazmanın mümkün olduğunu sizinle Yazarlık Kursuna Katılmadan Yazmanın Sırrı başlıklı yazımızda paylaşmıştık. Serinin ilk yazısında iyi bir yazar olmak için asla unutmamanız gerekenleri şu şekilde sıralamıştık:

  • Yazma Aşkı
  • Yazma Alışkanlığı
  • Dilin Doğru Kullanımı

Şimdi bu üç madde ile ne demek istediğimizi biraz daha açıklayalım.

1-Yazma Aşkı:

Eğer içinizde yazma isteği yoksa yazmak zaten sizin için bir seçenek değildir. Dolayısıyla yazma eylemini sevmeniz gerekir. İlk aşamada bu sizin için bir aşk denecek kadar büyük bir duygu olmayabilir. Önemli değil. Başlangıçta basitçe yazmaya merak duymanız yeterlidir. Bu zaman içinde bir aşka, bir tutkuya dönüşebilir. Unutmamanız gereken temel nokta şudur: Yazmak istiyorsanız bunu severek yapmanız gerekir. Sadece kitap yazmak  hedefiyle istemeye istemeye yazmanız pek mümkün değildir.

2-Yazma Alışkanlığı:

Genellikle yazmak isteyip de bu eylemi bir türlü sürdüremeyenlerin aşamadığı nokta burasıdır. Hiç yazmayan bir kişi yazmaya başlar. Belki bir süre devam eder. Ama en sonunda mutlaka hayat araya girer. Belki çocukların ödevine yardım etmesi gerekir, belki ev işlerinden başını kaldıramaz hale gelir. Belki de işten o kadar yorgun gelir ki yazmaya hali bile kalmaz. Bu durumda bulunan kişi için genellikle gelinebilecek en iyi nokta “Aklına geldiğinde yazmak” olmalıdır. Ancak aklına geldiğinde yazan bir kişi kayda değer bir ilerleme kaydedemez.

Bir bakıma kendi kendine yazmaya çalışan bir kişinin yazma süreçleri şu şekilde özetlenebilir.

  1. Hiç Yazmamak
  2. Aklına Geldiğinde/Heveslendiğinde Yazmak

Bunun bir sonraki aşaması ise düzenli yazmak ya da yazma alışkanlığı kazanmaktır. Bunun için her şeyden önce yazma işini küçümsememek gereklidir. Yazma alışkanlığı kazanmanın en önemli gerekliliği de budur: İnsanın arada bir, aklına geldiğinde yazarak harika ürünler ortaya koyabileceğine inanması çok tehlikelidir. Çünkü insan zaten sahip olduğunu düşündüğü bir şeyi edinmek için çaba göstermez. Yazmıyorsanız harika ürünler üretme ihtimaliniz çok zayıftır. Belki şans eseri bir iki yazınız etkili olabilir. Ancak şans eseri iyi bir kitap yazamazsınız. Bunun için düzenli çalışmanız ve yazmanız gerekir. Yani kendi kendine yazı yazmaya çalışan birinin süreci şu şekilde devam eder:

  1. Hiç Yazmamak
  2. Aklına Geldiğinde/Heveslendiğinde Yazmak
  3. Düzenli Yazmak

Yazar olmak istiyorsunuz, belki bir kitap yazmak istiyorsunuz. Belki de güzel öyküler yazmak istiyorsunuz. Yapmanız gereken ilk şey yazma alışkanlığı kazanmaktır. Yazılarınızı iyi kötü diye yargılamadan; deneme, öykü, anı gibi tür kaygısı yaşamadan yazmanız gereklidir. Yazar olma yolculuğunuzu üzerine inşa edebileceğiniz tek sağlam temelin yazma alışkanlığı olduğunu unutmamalısınız.

3-Dilin Doğru Kullanımı

“Yazmayı öğrenirken ki çabalarınız da sizin en büyük yardımcınız elbette dili doğru bir şekilde kullanma beceriniz olacaktır.” Az önceki cümledeki hatalarda olduğu gibi özellikle sosyal medyada “-ki” eki ile “-de,-da” eklerinin hatalı kullanımları kanıksanmış durumdadır. Hatta dikkatliyseniz bu hataları çeşitli televizyon kanallarının yaptığını bile görebilirsiniz. Bize göre okuyan ve yazan herkesin Türkçe’yi doğru kullanma sorumlulukları olmalıdır. Dilimizi korumanın en doğru yolu da ister sosyal medyada, ister kendi yazılarımızda olsun doğrusunu araştırıp, bunu kullanmaya çalışmaktır.

Yazmaya yeni başlıyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk üç nokta bunlardır. Yani özetleyecek olursak:

-Yazmayı istemeli ve zamanla bunun yazma aşkına dönüşmesine izin vermelisiniz.

-Aklınıza geldiğinde ya da heveslendiğinizde yazmak yerine düzenli olarak yazmaya başlamalısınız.

-Dili doğru kullanmaya özen göstermelisiniz.

Bu üç başlığa dikkatinizi verdiğiniz zaman yazmaya başlayabildiğinizi ve giderek daha iyi yazdığınızı göreceksiniz. Unutmayın; ortalama düzeyde yetenekli olsanız da, çok yetenekli olsanız da bunu açığa çıkarmak için yazmanız gerekir. Yazma yeteneğinizin olup olmaması da bu noktada önemsizleşir.  Hiçbir yaratıcı yazarlık kursu da tek başına sizin için yararlı olamaz. Çünkü bu yolculukta en önemli unsur yazma eyleminin kendisidir.

Müge Arbak

Farkındalık Yazarlığı Yazı ve Yazarlık Atölyesi