Skip to main content

Günümüzde zaman yönetimi özellikle iş dünyasında önem verilen hususların başında gelir. Ancak günlük hayatın içinde durum bunun tam tersidir. Zaman yönetimi pek çok kişiye fikir olarak cazip gelse de, çeşitli sebeplerden ötürü genellikle uygulamaya geçirilmez.

Her insanın “Yapsam iyi olur.” diye düşündüğü ama bunun için gereken enerjiyi, kararlılığı, devamlılığı gösteremediği birçok şey vardır. Bunlar arasında diyet yapmak, spora başlamak, kitap okumak gibi örnekleri sayabiliriz. Oysa yapmayı ya da başlamayı düşündüğümüz her şey için zamana ihtiyacımız vardır. Ancak zamanımızı yönetmek tüm bu fikirlerin çok ötesindedir. Aklımıza gelen ve yapmayı düşündüğümüz şeyler için planlar yaparız ama kimse durduk yere “Şimdi de zamanımı yöneteyim.” diye düşünmez. Dolayısıyla öncelikle zamanı yönetmek için zaman ayırmamız gerekir.

Zamanı Neden Yönetemiyoruz?

Birçok insan zamanının yetmediğinden, yapmak istediği birçok şeye zaman kalmadığından söz eder. Ancak tüm bunlara rağmen hayatın olağan akışı içinde kimse bu sorunun çözümü ile ilgilenmez. Bunun temelde iki nedeni olduğunu söyleyebiliriz.

1-Zamanı nasıl yöneteceğini bilmemek

Zaman yönetimi ifadesini pek çok kişi duymuştur, ancak bunun tam olarak nasıl yapılması gerektiğini bilmezler. Zaman yönetimi ile ne ifade edildiğini, zamanı verimli kulanmanın ne anlama geldiğini düşünmemişlerdir.

2-Zamanı yönetme fikrine aşina olmamak

Bazen de zamanı yönetme fikri basitçe akla gelmez. Kişi hayatında zamanın yetmediğini deneyimlemiştir, ancak bunun yönetilmesi gerektiğini hiç düşünmemiştir. Zaman yönetiminin hayatına sağlayacağı faydaya, bunun ne işe yarayabileceğine dair bir fikri yoktur.

Yazı Yazmak için Zamanı Yönetmek

Yazı yazmak da pek çok kişinin çok istese de vakit ayıramadığı, bir türlü başlayamadığı, başlasa da istikrarlı bir biçimde devam ettiremediği eylemlerin başında gelir. Yazı yazmak isteyen kişi mutlaka sahip olduğu zamanı doğru bir biçimde yönetmelidir. Zamanı yönetme sürecini deneme yanılma yoluyla öğrenmeli ve gerekli olan planlamayı adım adım geliştirmelidir. Bu yapılmadığı takdirde yazma eylemi o kişinin hayatında geçici bir heves olarak kalır.

Her insanın hayatı ve uğraşları farklı olduğu için, zaman yönetimi de oldukça bireysel ve kişiye özgü bir biçimde uygulanmalıdır. Bir insan için kullanılan zaman yönetimi planlaması, başka bir kişi için aynı sonuçları vermez. Aynı şekilde yazma eylemi söz konusu olduğunda da durum böyledir. Yazar olmak, kitap yazmak gibi hedefleriniz varsa ya da en azından yazmaya bir yerden başlamak istiyorsanız, yapılması gereken zaman planlamasının size ve hayatınıza özel belirlenmesi gereklidir. Bu nedenle eğer gerçekten yazmak istiyorsanız, hayatınızda var olan belli başlı işleri organize etmeniz önemlidir.

Yazmaya yeni başlayan hiç kimse birdenbire günün yarısını bu işe ayıramaz. Ayırsa da bunun sürekliliği olmaz.

Yaratıcı yazarlık alıştırmaları için zamanı planlama uygulaması:

Zamanınızı nasıl geçirdiğinizi gözlemleyin ve zamanınızı nasıl geçirdiğinizi bir kağıda yazın. Herkesin istese de, istemese de yapması gereken çeşitli işleri vardır. Bunların bazıları düzenli olarak, bazıları belirli zaman aralıklarıyla yapılmalıdır. Yani aslında her bir işin niteliği farklıdır. Bu nedenle bir gün içinde zamanınızı ne kadar verimli kullanıp kullanmadığınızı anlamak için bu planlama, size yol gösterecek en iyi kılavuz olacaktır.

Eğer kendinizi objektif bir biçimde gözlemlemeyi başarırsanız, verimli olarak kullanabileceğiniz birçok saatin var olduğunu fark etmek sizi şaşırtacaktır. Vaktinizi verimsiz kullandığınız noktaları tespit edip, artan zamanlarınızı yazmak için ayırmaya karar vermekle işe başlayabilirsiniz.

Yazmak için ilham gelmesini beklemeyin. Yazmak için etkileyici bir konu bulmayı beklemeyin. Yazmak için emekli olmayı beklemeyin. Aslında özetle, yazmak için yarını beklemeyin. Ne olursa olsun sadece yazı yazmaya ayırdığınız bir zaman yaratın. Bunu başardığınızda, yazma yolculuğunuzda önemli bir adım atmış olacaksınız.

Müge Arbak

Farkındalık Yazarlığı Yazı ve Yazarlık Atölyesi