Birçok insan “Yazar” olma fikrinden hoşlanır. Günün birinde bir “Kitap yazma” fikri pek çok kişinin hayallerini süsler. Ancak nedense o kitaplar bir türlü yazılamaz.
Yazma isteği hayatta en kolay ertelenen isteklerden birisidir. Aklınızın bir kenarında yazma fikri hep vardır, ama bir türlü gerçekleşemez. Bir türlü başlayamazsınız. Bir şekilde başlayıp bitirseniz ve bir seferde on sayfa yazsanız da devamı gelmez. Peki bu kadar çok insanın istek duyduğu bir konu nasıl olur da bu kadar ertelenir?
1-Nereden başlayacağınızı bilmediğiniz için ertelersiniz.
Aklınızda yazılacak binlerce konu vardır. Dağınık bir zihin, ne yapacağını bilememek, ertelemenin en önemli sebeplerinden biridir.
2-Fazla büyük hedefler koyduğunuz için ertelersiniz.
Bir anda sayfalar dolusu bir kitaba başlama kararı verilir. Bu kadar kapsamlı bir çalışmayı bir anda tamamlamak zor olduğu için de yazma hevesi geçer ve ertelenir.
3-Odaklanamadığınız için ertelersiniz.
Yazmayı planladığınız çok iyi bir hikaye vardır. Oturup yazmaya karar vermişken kapı zili çalar, aniden birisi arar. Belki de sadece bir bardak su almak için kalkarsınız ve bir anda o gelen fikir uçar, gider. Hiçbir şey olmazsa, hayatın gerçekleri sizi çağırır ve yazmayı unutursunuz.
Peki yazma arzunuzu ertelemeyi bırakıp düzenli yazmaya başlamanın sırrı nedir?
Yazma Alışkanlığı Kazanmak!
Eğer yazma alışkanlığınız yoksa sahip olduğunuz yaratıcı fikirlerin bir anlamı yoktur. Bu nedenle satırlarında kaybolacağımız öyküler ve romanlar yazılmadığı için yok olup gider. Yazma alışkanlığı diğer tüm alışkanlıklar gibi gelişir ve zaman içerisinde kalıcı hale gelir. Bu alışkanlığın geliştirilebilmesi için her şeyden önce buna sahip olmaya istekli olmanız gereklidir. Daha sonra da bunun disiplin yoluyla devamlı hale getirilmesi gereklidir. Hem yazma alışkanlığı, hem de bunu geliştirecek olan disiplin için derin bir istek duymanız gerekir. Yoksa bu sizin dışınızda zorla size aktarılamaz veya uygulatılamaz.
Farkındalık Yazarlığı Yazı ve Yazarlık Atölyesi işte bu süreçte yazma alışkanlığı kazanmanızı ve bu alışkanlığı güçlendirmenizi destekler. Aynı zamanda kendinize dair farkındalığınızı arttırmanızı sağlayarak hayata daha geniş bir açıdan bakmanızı kolaylaştırır. Böylece yazılarınızın gelişimini de hızlandırır. Böylece yazıyla olan ilişkinizin daha sağlıklı bir noktaya gelmesine yardımcı olur.
Müge Arbak
Farkındalık Yazarlığı